Активности

ФЕСТИВАЛ КОРЕОГРАФСКИХ  МИНИЈАТУРА
Фестивал кореографских минијатура је интернационално такмичење кореографа и њихових премијерно изведених кореографија, у трајању до десет минута. Одржава се сваке године у Народном позоришту у Београду у организацији Удружења балетских уметника Србије. Удружење балетских уметника Србије, као иницијатор и организатор Фестивала кореографских минијатура, настоји да окупи младе, али и афирмисане  кореографе и играче, са циљем да се такмиче, да размењују искуства и идеје, презентујући своја остварења. На тај начин, Фестивал пружа непосредан увид у токове и тенденције савремене игре данас, и чини да  Београд и Србија буду равноправни и активни учесници плесних збивања, као и значајна тачка на културној мапи Европе. Фестивал се одржава на сценама Народног позоришта у Београду и БИТЕФ театра, а поред такмичарског дела, као ревијални програм приказује целовечерње плесне представе. У току фестивала се организују и пратећи догађаји као што су трибине, промоције књига, пројекције филмова, радионице, сусрети са знаменитим уметницима и сл.

ИЗДАВАШТВО
Удружење балетских уметникаСрбије се бави издавањем стручне литературе и дела капиталне вредности – монографије еминентних балетских уметника. Удружење је објавило Димитрије Парлић у нашем сећању, сведочења истакнутих уметника, Парлићевих савременика о њему самом, монографију Кореограф Димитрије Парлић (аутора Милице Јовановић), хронику Игра одраз времена садашњег-хроника играчких догађања на београдским алтернативним сценама (1960-2007)(аутора Милице Зајцев) и Игра што живот значи 3.део (аутора Милице Зајцев). УБУС издаје Каталог Фестивала кореографских минијатура и сарађује са Позоришним новинама Народног позоришта у Београду.

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА
УБУС је ангажован на очувању лика и дела заслужних балетских уметника, постављањем спомен обележја. Председништво је формирало Комисију за споменике и називе улица и тргова, која ради у сарадњи са истоименом комисијом при Секретаријату за културу града Београда. Чланови Комисје су: Дубравка Малетић (председник), Вишња Ђорђевић и Милица Зајцев.
Спомен обележја која је поставило Удружење балетских уметника Србије:                                         

  • Спомен-плоча СМИЉАНИ МАНДУКИЋ, ауторски рад академског вајара Риста Михића, свечано је постављена 26.09.2007.године (петнаест година након смрти) на фасади куће у којој је живела Смиљана Мандукић у ул.Трг Николе  Пашића бр.12 у Београду   
  • Спомен-плоча НИНИ КИРСАНОВОЈ И МИЛЕТУ ЈОВАНОВИЋУ, ауторски рад академског вајара Риста Михића, свечано је постављена 15.04.2008. године у Балетској школи  „Лујо Давичо“ у Београду, поводом прославе шездесет година постојања ове установе.
  • Биста ДИМИТРИЈЕ ПАРЛИЋ, урађена у месингу, ауторски рад академског вајара Риста Михића, прва је биста посвећена једном балетском уметнику. Биста је свечано  постављена у холу II галерије Народног позоришта у Београду, 29.04. 2008. године на Светски дан игре.
  • 11. маја 2011. године је, у организацији Удружења балетских уметника Србије и уз присуство поштовалаца личности и дела Милице Јовановић, откривена спомен-плоч МИЛИЦИ ЈОВАНОВИЋ (1932-2007), примабалерини, историчарки и балетској критичарки. Спомен-плоча је рад академског вајара Риста Михића, а  постављена је на фасади куће у којој је живела Милица Јовановић у улици Смедеревска бр. 5 у Београду.

 

 

САРАДЊА

КООРДИНАЦИОНИ ОДБОР УМЕТНИЧКИХ УДРУЖЕЊА СРБИЈЕ

Координациони одбор уметничких удружења Србије (КОО) чини 16 репрезентативних уметничких удружења. КОО остварује  контакт са релевантним институцијама и појединцима, а многе акције нашег и осталих удружења реализоване су кроз деловање овог тела. УБУС је преко КОО активно учествовао у раду на предлогу Закона о култури, као и на подзаконским актима након његовог доношења, затим на свим проблемима који се тичу статуса самосталног уметника, избору предлога чланова комисије и радних тела у надлежним институцијама културе. Представници УБУС-а у КОО су : Анђелија Тодоровић, Јелена Кајго и Смиљана Стокић.

МУЗЕЈА ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ СРБИЈЕ

На иницијативу Вишње Ђорђевић крајем 2011. године обновљена је сарадња УБУС-а и Музеја позоришне уметности Србије, која је током деведесетих година осмишњена кроз програм Позориште у сећању савременика, са циљем да сачува од заборава лик и дело најзанчајнијих српских балетских уметника.
Популарно Сусрети са балетским уметницима приређивани у музеју представљају омаж великанима балетске уметности.  

ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА КОЛЕКТИВНО ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ИНТЕРПРЕТАТОРА

УБУС је један од оснивача Организације за колективно остваривање права интерпретатора (ПИ). Организација ПИ је непрофитна организација чији је циљ прикупљање и расподела интерпретаторских накнада. У 2010. години исплаћене су накнаде балетским уметницима, што је прва исплата накнаде на име колективних ауторских права балетским уметницима код нас.

УДРУЖЕЊЕ БАЛЕТСКИХ УМЕТНИКА СЛОВЕНИЈЕ

Удружење балетских уметника Србије и Удружење балетских уметника Словеније (Друштво балетних уметников Словеније-ДБУС) покренули су иницијативу међународне сарадње на пољу уметничке игре између Републике Србије и Републике Словеније. Након вишедеценијске паузе, 27. децембра 2010. године, на сцени Народног позоришта у Београду, успешно је реализован пројекат Гала концерт под називом - НОВОГОДИШЊИ БАЛЕТСКИ ГАЛА КОНЦЕРТ, на коме су представљени солисти Балета Народног позоришта у Београду и уметници из  Словеније.

Удружење балетскох уметника Србије (УБУС) је, у сарадњи са ДБУС, омогућило и учешће солиста Бојане Жегарац и Јовице Бегојева 2010. године на концерту у Марибору у организацији ДБУС-а ученика Балетске школе „Лујо Давичо“ на другом Гаудеамус гала концерту, који се одржао у Лендави, Словенија 2011. године, а у организацији Удружења балетских уметника Словеније.

 

 

ИНИЦИЈАТИВЕ

НАГРАДА "РАДОМИР ВУЧИЋ"
УБУС је иницијатор установљења годишње награде Народног позоришта у Београду под именом „Радомир Вучић“, која се додељује млaдим талентованим балетским играчима до 28 година живота  и то за остварене солистичке и главне улоге из репертоара Народног позоришта.

РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА ОДЛАСКА БАЛЕТСКИХ УМЕТНИКА У ПЕНЗИЈУ

У циљу борбе за решавање проблема одласка балетских уметника у пензију и отклањање законске неправде нанете нашој професији Удржење балетских уметника Србије улаже дугогодишње напоре да изнађе решење које би надлежне институције и законодавац прихватио као трајно.
За потребе упознавања надлежних са овим проблемом и његовог процесуирања, УБУС је ангажовао Dr.sci.med.prim Бориса Егорова, који поседује дугогодишње искуство и медицинску архиву о повредама на раду и лечењу балетских уметника. Израђена је стручна експертиза која је достављена Министарству културе.
УБУС је у 2009. години, преко представника у Координационом одбору, иницирао  Предлог измене и допуне Закона о ПИО који је достављен Министарству културе и Министарству рада и социјалне политике. Овај предлог је одбијен.
2010.године УБУС је заједно са Народним позориштем и Министарством културе и информисања успео да одбрани тренутно важеће бенефиције балетских уметника, које су требале на предлог ММФ-а да се преиспитају и смање.

 

 

СТРУЧНА СЛУЖБА

Стручна служба обавља административно-техничке послове, законом поверене послове у вези са самосталним уметницима, послове односе са јавношћу и др. На располагању је члановима УБУС-а сваким радним даном. Стручну службу УБУС-а чине Славица Штрљић (секретар) и Јелана Мирковић (организатор). За финансијско пословање и платни промет Удружења, ангажована је фирма за књиговодствене услуге Барбери систем д.о.о, Кнез Данилова 12, Београд.